بازار سهام سه هفته است که از منظر حقیقیها مغفول مانده است. در این مدت، بیش از ۵هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. این درحالی است که ۴هزار و۷۰۰میلیارد تومان جذب صندوقهای درآمد ثابت شده است.
بهنظر میرسد، همانقدر که میان پول حقیقی و صندوقهای طلا و درآمد ثابت آشتی چند هفتهای شکل گرفتهاست، به همان میزان حقیقیها راه خود را از بازار سهام جدا کردهاند. موضوعی که بهخوبی در ارزش معاملات و P/E بازار نمایان است. ارزش معاملات همچنان ارقام پایینی بهثبت رسیده و P/E بازار سهام دوباره به محدوده آبان1401 نزدیک شدهاست، ضمن آنکه گزارشهای تابستان که بهزودی راهی کدال میشود، احتمالا کاهش سود دلاری را نشان خواهد داد، بههمیندلیل ارزش دلاری بورس تهران به کف 101میلیارد دلار و ارزش کل بورس به 121میلیارد دلار رسیدهاست. بورس تهران، آخرینبار، این ارزش را در دیماه 98 به بازار سهام نسبت دادهاست.
فرار بیبازگشت حقیقیها از بورس؟
بازار سهام، در هفتهای که گذشت، شاهد سرخپوشی نماگرهای بورسی بود، بهطوریکه شاخصکل بورس با افت 1.62درصدی به محدوده نیمه کانال 2میلیون واحد نزدیک میشود. بهرغم آنکه بازارساز سعی میکند تا شاخصکل را در سطح 2میلیونواحدی حفظ کند، اما شاخص هموزن با افت بیشتری به سمت حمایتها حرکت میکند. مجموع تحولات اخیر میتواند به تعدد سهام بنیادی کوچک در بازار ختم شده و در صورتیکه سیاستگذار بهطور عملی متغیرهای اقتصادی را به نفع بازار سهام تغییر دهد، استقبال از سهام کوچک افزایش مییابد، با این حال طی یک هفته اخیر نقدشوندگی پایین سهام کوچک، به کاهش تقاضا در این نوع از سهام منجر شدهاست.
بهنظر میرسد عدمجذابیت بازار سهام را میتوان به پایینماندن نسبت P/E و عدمتحرک این شاخص نسبت داد، بهطوریکه بدون انتظار واقعی از رشد این نسبت در کوتاهمدت، نمیتوان شاهد چشمانداز مثبتی از بازار سهام بود و پول حقیقی، انگیزه کافی را برای حضور فعال در این بازار نخواهد داشت. علاوهبر تشدید سیاست انقباضی در حوزه پولی و تنشهای نظامی رشد کم قیمت دلار نیما نسبت به میانگین سالگذشته، صورتهای مالی جذابی را در پیشگاه بازار قرار نخواهد داد، از اینرو کاهش سود دلاری بازار در گزارشهای 6 ماهه محتمل است، لذا با توجه به آنکه این گزارشها میتواند هیجانات منفی در بازار ایجاد کند، ارزش دلاری بازار نیز به 121میلیارد دلار رسیده که از دی98 بیسابقه است.