رئیس سازمان بازرسی کشور با اشاره به شناسایی گلوگاههای فساد گفت: پاداش جام جهانی هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال عودت داده شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، به منظور سالروز تأسیس سازمان بازرسی کل کشور نشست خبری ذبیح الله خدائیان رئیس سازمان بازرسی ظهر امروز ۲۵ مهر ماه ۱۴۰۳ برگزار شد.
خدائیان بیان داشت: در دولت سیزدهم ۲ هزار مساله و ٢١٣ گلوگاه فساد را شناسایی کردیم. در آن زمان شهید رئیسی دستور دادند برای رفع این گلوگاهها اقدام شود، در دولت جدید نیز آمار را برای مسئولین ارسال کردیم و تلاش مان بر این است که نسبت به رفع آنها اقدام شود.
وی افزود: اقدام دیگر شناسایی مدیران سختکوش و پیگیر و دارای روحیه مبارزه با فساد است که از این عزیزان تقدیر شود.
رئیس سازمان بازرسی ادامه داد: اگر مشخص شود گروهی سو استفاده مالی دارند همکاران ما هیچ گونه اغماضی نخواهند داشت و با تخلفات برخورد قاطع خواهیم کرد.
بازرسیهای متعددی در رابطه با عملکرد بانکها صورت گرفت
وی گفت: گزارشهایی دریافت شد مبنی بر اینکه برخی بانکها در زمان پرداخت تسهیلات، مبلغی را بهصورت سپرده مسدود میکردند یا بخشی از تسهیلات را تا پایان اقساط آزاد نمیکردند، که این اقدامات برخلاف مقررات بانک مرکزی بود.
خدائیان افزود: با ورود همکاران ما و هشدارهای لازم، با همکاری بانک مرکزی اصلاحاتی در سامانههای مرتبط با تسهیلات، از جمله سامانه سمات، صورت گرفت. اکنون بانک مرکزی بهسرعت متوجه این تخلفات میشود و از ادامه آنها جلوگیری به عمل میآید.
وی گفت: در صورت مشاهده تخلف از سوی بانکها در آینده، برخوردهای لازم انجام خواهد شد. همچنین، بازرسیهای متعددی در رابطه با عملکرد بانکها صورت گرفته و ادامه دارد.
سازمان بازرسی ۱۶ هزار و ۷۴۱ مورد گزارشات اصلاحی به مراجع مربوطه پیشنهاد داشته است که ۱۳ هزار و ۵۵۸ مورد درباره اصلاح امور و بهبود فرآیندها بوده است. در نتیجه این گزارشات اثر بخشیهایی هم حاصل شده است.
وی با بیان اینکه رشد ۳۰۰ درصدی اثربخشیهای مالی در سال گذشته (۱۴۰۲) نسبت به سال قبل (۱۴۰۱) داشتیم گفت: تسریع در وصل و انتقال وجوه حدود ۱۴۰ همت اثربخشی داشتهایم.
خدائیان در مورد اقدامات سازمان بازرسی کل کشور در رابطه با بانکها گفت: در گذشته مبالغی برای دریافت وام از مردم دریافت و بلوکه میشد که با پیگیریهای انجام شده این مورد رفع شده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور بیان کرد: رئیس قوه قضائیه دستوری در مورد ناترازی بانکها دستور داده است که بعد از بازرسیها انجام شده مشخص شد برخی بانکها از جمله دولتی و خصوصی اضافه برداشت دارند که با بانک مرکزی و مدیران بانکها تذکر داده شد.
وی افزود: تاکنون ۱۲۰ جلسه با وزرا، رؤسای سازمانها و سایر دستگاههای مرتبط برگزار شده و برای مسئولان چهار وزارتخانه، از جمله وزارت نفت، وزارت کشور و سازمان محیط زیست، پرونده کیفری تشکیل و به مراجع قضائی ارسال شده است. در پی هشدارهای سازمانها، برخی اقدامات نیز صورت گرفته است. به عنوان نمونه، استاندارد نفت کوره پس از ۸ سال بازنگری و میزان گوگرد آن از ۳.۵ به ۰.۸ درصد کاهش یافت.
اقدامات سازمان بازرسی در حوزه ثبت
خدائیان در رابطه با اقدامات سازمان بازرسی در حوزه ثبت بیان کرد: در رابطه با پیگیری تصویب مالکیت از طریق ابطال سند و صدور سند با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی به بیت المال بازگشته است، جلوگیری از تخریب و تغییر کاربری اراضی ملی و دولتی ۱۰ هزار هکتار بوده، پیگیری خلع ید و رفع تصرف اراضی ملی، دولتی به میزان ۲ هزار و ۳۱۱ هکتار بوده که با کمک دستگاه قضائی، جهاد کشاورزی، سازمان ثبت اسناد و املاک این اثربخشیها حاصل شده است.
وی افزود: یکی از برنامههای سازمان بازرسی کل کشور موضوع شناسایی راههای فرار مالیاتی و پیشگیری از آن است و همه بسیج شدهاند تا با کمک دولت نسبت به رفع این گلوگاهها اقدام کنند ما نباید به تعدادی که شناسایی شده اکتفا کنیم چرا که نیاز داریم کارها به روزرسانی و کار پژوهشی و تحقیقاتی انجام شود. بر این اساس سعی کردهایم. باید نظارت بازرسی را به شکلی پیش ببریم که از پشتوانه علمی و پژوهشی مراکز علمی و پژوهشی کشور برخوردار باشد. برای تحقق این امر و استفاده از ظرفیت دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی ما تفاهمنامههایی را با بسیاری از دانشگاههای معتبر کشور و مراکز تصمیم ساز منعقد کردهایم تا در بحث علمی و پژوهشی از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
ماجرای معامله بین شستا و ستاد اجرایی فرمان
خدائیان در پاسخ به سوالی درباره معامله بین شستا و ستاد اجرایی فرمان امام بدون گرفتن تاییدیه به ارزش ۶۰۰ هزار میلیارد تومان گفت: مدیرعامل شستا طبق توافقنامه میان شستا و ستاد اجرایی فرمان امام، ۴۵ درصد گروه مالی مفید و ۱۰ درصد پتروکیمیا را با برآوردی که به مبلغ ۵۳ هزار میلیارد ریال بود، خریداری کرده است و مقرر شده بود که ۲۵ درصد از ثمن معامله را در هشت قسط پرداخت کنند که این مبلغ پرداخت نشد و بخش کمی از پیشپرداخت به فروشنده یعنی ستاد اجرایی فرمان امام پرداخت شد.
اقدامات سازمان بازرسی در حوزه تجهیزات پزشکی
خدائیان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص اقدامات سازمان بازرسی در حوزه تجهیزات پزشکی گفت: ما در رابطه با سازمان غذا و دارو برنامههای متعددی داشتیم، در یک برههای از زمان با مشکل کمبود آنتیبیوتیکها مواجه بودیم و کارگروههایی تشکیل شد و پس از بررسی دیدیم، برخی از شرکتها اقدام به احتکار دارو کردند، ۴ شرکت را به اتهام احتکار و اختلال در عرصه دارو معرفی کردیم. گزارشی به ریاست جمهوری داده شد. همچنین نحوه نظارت سازمان بر تأمین دارو حتی در دوره کرونا، نحوه حمایت از تولید داخل و مواد خاص، نحوه تأمین و توزیع و پایش اقلام دارویی مورد نیاز بیماران خاص، نظارت بر تجهیزات پزشکی و شناسایی تجهیزات دارویی برای صدور مجوز را داشتیم.
ماجرای پاداشهای پرداخت شده بابت جام جهانی قطر
رئیس سازمان بازرسی کل کشور درباره پاداشهای پرداخت شده بابت جام جهانی قطر گفت: پاداش پرداخت شده به اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال بابت مسابقات جام جهانی قطر پیگیری شد.
خدائیان ادامه داد: بازیکن و کادر فنی پاداش میگیرد اما اینگونه نیست هر مدیری که همراه تیم است، پاداش بگیرد. با پیگیری صورت گرفته این مبالغ عودت داده شد.
وی درباره نحوه نادرست فروش بلیتهای جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و پرداخت هزینه مدیران و اقوام آنها که به قطر سفر کرده بودند، گفت: این هزینه از محل قهرمانان و پیشکسوتان پرداخت شده بود که با پیگیری سازمان بازرسی پرونده کیفری تشکیل شد و محکوم شدند.
ورود یا تردد اتباع غیرمجاز به کشور ممنوع است
خدائیان در پاسخ به سوالی در خصوص ورود بی رویه اتباع از جمله اتباع افغانستان به کشور گفت: ما با اتباع مجاز مشکلی نداریم؛ مساله اتباع غیر مجاز است. طبق قانون هرگونه ورود یا تردد اتباع غیرمجاز به کشور ممنوع است و یک قانون است و باید رعایت شود. بر اساس ماده ۱۸۱ قانون کار، کارفرمایان اجازه ندارند اتباع غیرمجاز را به کار بگیرند و برای این تخلف مجازات حبس در نظر گرفته شده است.
وی افزود: انتظار میرود نیروهای انتظامی و ضابطان قضائی با کارفرمایانی که اتباع غیرمجاز را استخدام میکنند، برخورد قانونی داشته باشند. همچنین لازم است این افراد شناسایی، جمعآوری و گزارشهای لازم به دستگاه قضائی ارائه شود. دستگاه قضائی نیز موظف است با جدیت و قاطعیت نسبت به این تخلفات واکنش نشان داده و برخورد لازم را انجام دهد تا از تکرار این تخلفات جلوگیری شود. یکی از مشکلات عمده کشور در رابطه با اتباع غیرمجاز، ورود مکرر آنها به کشور پس از اخراج است.
پیگیری اجرای قانون هوای پاک توسط دستگاههای مربوطه از سوی سازمان بازرسی کل کشور
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در رابطه با اجرای قانون هوای پاک گفت: در رابطه با قانون هوای پاک وظایفی بر عهده دستگاههای مختلف اعم از سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت گذاشته شده است اما هنوز با معضل آلودگی هوا، آب و خاک مواجه هستیم سازمان بازرسی کل کشور به این موضوع ورود کرده و برنامههایی نیز دارد.
وی ادامه داد: سازمان بازرسی کل کشور به ۱۵ دستگاه در رابطه با عدم اجرای وظایف آنها هشدار و پیشنهاداتی داده و ۸۰ مکاتبه با مسئولان دستگاهها صورت گرفته است، ۱۲۰ جلسه با وزیران، رؤسای سازمانها و سایر دستگاهها برگزار شده و برای مسئولان وقت ۴ وزارتخانه پرونده کیفری تشکیل شده است و برای برخی مسئولان وزارت نفت، وزارت کشور، محیط زیست پرونده کیفری تشکیل و به مراجع قضائی ارسال شد.
خدائیان اظهار کرد: البته اقداماتی با توجه به هشدارهایی که سازمان بازرسی به سازمانها و دستگاهها داده، صورت گرفت به عنوان مثال بازنگری در استاندارد نفت کوره انجام شد که این استاندارد به مدت ۸ سال به روز رسانی نشده بود و استاندار گوگرد نفت کوره از ۳/۵ به ۸ دهم درصد کاهش پیدا کرد و این موضوع در اجلاسیه ۲۵۴ کمیته ملی استاندارد و تجهیزات و فرآوردههای نفتی به تصویب رسید.
وی ادامه داد: با ورود سازمان بازرسی کل کشور حساب بهینهسازی مصرف سوخت و پیگیری راهاندازی سامانه ماده ۱۷ قانون هوای پاک انجام شد. بنابراین اقداماتی در رابطه با این پیشنهاد صورت گرفته است، اما مشکلی که قالب دستگاهها مطرح میکنند مسئله بودجه و اعتبار است که در مواردی نیز درست است. به عنوان مثال از رده خارج کردن خودروهای فرسوده نیاز به اعتبار دارد، با این حال پیگیر هستیم که دستگاهها تا حدی که میتوانند به وظایف خود عمل کنند.
مشکل ثبت نام تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری
وی در مورد مشکل ثبت نام تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری، سازمان بازرسی چه اقداماتی را برای رفع این مشکل انجام داده است؟ گفت: در سال ۱۴۰۲، با پیگیریهای انجامشده و همکاری بانکها، حدود ۲۰۰ همت تسهیلات برای فرزندآوری و ازدواج پرداخت شد. تعهدات شبکه بانکی بهطور کامل اجرا شد و حتی ۱۰۶ درصد از تعهدات ابلاغی نیز عمل شد. تسهیلات فرزندآوری نیز با افزایش ۳۷ درصدی مواجه شد و تعداد متقاضیان در صف انتظار حدود ۱۶۵ هزار نفر کاهش یافت.
شکایت مردم از کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش خودروسازان
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سوالی درباره تخلفات خودروسازان گفت: یکی از گلایههای مردم و حتی گزارشهایی که از طریق سامانه ۱۳۶ به سازمان بازرسی وارد میشود، شکایات مربوط به وزارت صمت و خودروسازان به لحاظ کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش خودروها است.
وی ادامه داد: سامانه یکپارچه خودرو در سال ۱۴۰۱؛ ۵۰۰۰ نفر برای خودروی سمند سورن ثبتنام کرده بودند. وزارت صمت ادعای آنها را تأیید کرد و البته شورای رقابت هم اعلام کرد که ثبتنام در سامانه مزبور تعهدی برای خودروساز ایجاد نمیکند.
۲۹۶ ساختمان در دستگاههای اجرایی نیاز به ایمنسازی دارند
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سوالی درباره شناسایی ساختمانهای ناایمن گفت: در این خصوص برنامه نظارت و بازرسی داشتیم که تعدادی از واحدهای ناایمن شناسایی شدند.
خدائیان افزود: ۷۰ درصد از این واحدها اداری، تجاری، مسکونی یا سینمایی بودند همچنین حدود ۶ درصد از این ساختمانها مربوط به مراکز درمانی و بهداشتی بودند.
وی اضافه کرد: هشدارهایی به وزیر کشور و شهرداری در سالهای گذشته ارائه شد همچنین مکاتباتی با وزارتخانههایی که ساختمانهای ناایمن داشتند از جمله وزارت آموزش و پرورش و کمیته امداد امام خمینی (ره) انجام شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: کمیته تخصصی با حضور نماینده دادستان تهران در آتشنشان تشکیل شد و در استانداری تهران نیز کارگروهی به منظور ایمن سازی بازار بزرگ تهران شکل گرفت تا با کمک شهرداری تهران این موضوع ساماندهی شود.
وی اظهار داشت: حدود ۶۱ ساختمان از گروه وضعیت بحرانی خارج شدند اما هنوز ۶۸ ساختمان وجود دارد که حتماً باید نسبت به آنها اقدامات لازم صورت گیرد.
خدائیان افزود: ۲۹۶ ساختمان در دستگاههای اجرایی نیاز به ایمنسازی دارند و یا ساخته شدند که پایان کاری برای آنها گرفته نشده است که باید نسبت به ایمنسازی آنها اقدام شود.
بررسی قرارداد شهرداری تهران با چین
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سوالی درباره قرارداد میلیاردی شهرداری تهران با چین، گفت: شهرداریها از هر دستگاه دیگری وظیفه سنگینتری بهعهده دارند، از جمعآوری زباله تا فضای سبز و ساخت و سازها و حمل و نقل، بر عهده آنهاست و ارتباط تنگاتنگی با شهروندان دارند؛ بر این اساس تعداد شکایتی که از شهرداریها صورت میگیرد بیش از سایر دستگاهها است و از این رو سازمان بازرسی کل کشور به موضوعات مختلف در حوزه شهرداریها و نه صرفاً شهرداری تهران ورود دارد.
پیگیریهای سازمان بازرسی در زمینه ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم کلانشهرها
خدائیان با اشاره به پیگیریهای سازمان بازرسی در زمینه ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم کلانشهرها، افزود: نحوه مدیریت پسماندها، عملکرد سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر از دیگر موضوعاتی است که سازمان بازرسی از شهرداریها پیگیری میکند که در بسیاری از موارد منجر به تشکیل پرونده کیفری نمیشود و امور اصلاح میگردد.
وی ادامه داد: از جمله اموری که اصلاح شدند، انحلال کمیته توافقات در شهرداریها بود که طور دیگری نسبت به مصوبات کمیسیون ماده ۱۰۰ اقدام میکردند همچنین برخی مصوبات ماده ۵ قبل از ارسال به شورای عالی معماری و شهرسازی به اجرا گذاشته میشد که بازرسان ورود کردند و اکنون رویه تغییر کرده است.
رئیس سازمان بازرسی کشور درباره خریدهای خارجی شهرداری تهران اظهار داشت: شکی نیست که ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت نیاز به نوسازی دارد و بسیاری از اتوبوسها، ونها و تاکسیها فرسوده هستند که باعث آلودگی صوتی و آلودگی هوا شده است و از سوی دیگر هم میزان مصرف انرژی در این خودروهای فرسوده به شدت بالاست.
حواشی ورزشگاه آزادی
خدائیان در پاسخ به سوالی درباره ورود سازمان بازرسی کل کشور به حوزه فوتبال و خرید چمن مناسب برای ورزشگاهها گفت: در رابطه با فدراسیون فوتبال و باشگاهها، در چند بخش برنامه نظارت و بازرسی داشتیم. یکی از موضوعات مربوط به خرید چمن طبیعی برای ورزشگاه آزادی است. موضوع بعدی در مورد قراردادها و پرداختیها است. متأسفانه بعد از حدود ۲۰ سال از عمر چمن طبیعی ورزشگاه آزادی فقط اقدام به ترمیم موضعی آن کرده بودند و خزانه این ورزشگاه نیز مشکل جدی داشت. با گزارشها و هشدارهای داده شده با پیمانکار قرارداد بسته شده و در حال ترمیم چمن و استحکام ورزشگاه هستند. بیشتر باشگاهها از بودجه عمومی استفاده میکنند یعنی یا دولتی و یا وابسته به شرکتها و مؤسسات غیردولتی هستند. در این خصوص در سه مورد ورود کردیم.
وی افزود: با ورود سازمان بازرسی مقررات مربوط به فعالیت کارگزاران به تصویب فدراسیون فوتبال رسید و این اقدام بسیاری خوبی بود که این موضوع ساماندهی شود و باشگاهها توسط دلالها مورد سوءاستفاده قرار نگیرند. مساله بعدی در رابطه با تعیین سقف بودجه برای باشگاهها بود چراکه در برخی موارد قراردادهایی با مبالغ کلان منعقد میکردند و یا قراردادهایی منعقد میشد که برای آن بودجه پیشبینی نشده بود و در نهایت علیه باشگاه طرح دعوا و باشگاه محکوم میشد.
رئیس سازمان بازرسی گفت: مقرر شد تا سقف بودجه باشگاهها مشخص شود تا بر اساس این سقف، باشگاه بتواند قرارداد بنویسید و این امر نیز ساماندهی شد و جلوی بسیاری از قراردادهای غیرمعمول گرفته شد.