09 مهر 1403
23

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه آسیب شنوایی شایع‌ترین نقص مادرزادی است، گفت: آموزش زبان اشاره به ۴۲۵ نفر برای کل کشور انجام گرفت.

آسیب شنوایی شایع‌ترین نقص مادرزادی است

به گزارش خبرگزاری مهر، پنل علمی تخصصی گرامیداشت روز جهانی ناشنوایان با حضور معاونین توسعه مدیریت و منابع، امور توانبخشی و سلامت اجتماعی و جمعی از مدیران، متخصصان و تشکل‌های مردم نهاد حوزه ناشنوایان برگزار شد.

فاطمه عباسی معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه آسیب شنوایی معلولیتی پنهان و شایع‌ترین نقص مادرزادی است، گفت: میزان شیوع آن در زمان تولد بیش از دو برابر مجموع دیگر اختلالات قابل ارزیابی در نوزادان (۲ تا ۴ در هزار موالید) است.

وی افزود: از موارد ناشنوایی ۲۵ درصد با دلایل ناشناخته است، ۵۰ درصد علت ژنتیک و ۲۵ درصد سایر موارد اکتسابی مانند را (زردی، بیماری‌های مادر در حین بارداری و مسائل هنگام زایمان و …) دارند.

معاون امور توانبخشی با اشاره به اینکه هرچه سن بروز آسیب شنوایی پایین‌تر باشد، میزان مشکلات عملکردی فرد بیشتر و جنبه‌های گسترده‌تری از فرایند رشد و تحول زبان و گفتار وی تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ گفت: در حال حاضر تعداد افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی ۱,۵۵۵,۶۷۱ نفر است که از این تعداد ۲۲۷,۵۳۴ نفر (۱۴.۶۲ درصد) دارای معلولیت شنوایی می‌باشند.

عباسی در خصوص برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران گفت: این برنامه از سال ۱۳۸۴ به صورت فراگیر در استان‌های کشور با پوشش حدود ۱۴ میلیون و ۹۰۴ هزار و ۷۸۹ نفر در طول سال‌های اجرای برنامه شروع شد و در این برنامه، پوشش بیش از ۹۴ درصد موالید زنده کشور، شناسایی بیش از ۴۵۰۰۰ هزار نفر دارای اختلالات شنوایی در ۷۰۰ واحد غربالگری شنوایی به صورت ثابت و سیار و کاهش سن تشخیص از ۳ سال به حدود ۱ سال صورت گرفته است.

وی همچنین با اشاره به برنامه غربالگری شنوایی سنین ۳ تا ۵ سال (پیش دبستانی) تشریح کرد: این برنامه از سال ۱۳۹۶ به صورت پایلوت شروع شده است و با استفاده از حدود ۲۰۰ دستگاه در کشور، پوشش بیش از ۱۰۰ هزار کودک صورت گرفته است.

وی در خصوص ارائه خدمات آموزشی و توانبخشی به خانواده و کودک مبتلا به اختلالات شنوایی، در قالب مراکز روزانه توانبخشی، گفت: ۱۲۵ مرکز در استان‌های کشور خدمت ارائه می‌دهند و خدمت گیرندگان تحت پوشش یارانه ۵۳۰۶ نفر هستند.

عباسی افزود: برگزاری سالیانه ی سمپوزیوم‌های علمی خانواده و کودک مبتلا به اختلالات شنوایی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی فراگیر ویژه مربیان و کارشناسان مراکز روزانه آموزشی توانبخشی خانواده و کودک کم شنوا و ناشنوا از جمله این خدمات بود.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور از ارائه خدمات توانبخشی به افراد با معلولیت شنوایی در قالب مراکز توانبخشی حرفه‌ای بالای ۱۴ سال و نیز کارگاه‌های تولیدی حمایتی گفت و افزود: ۵۴۵ مرکز چند معلولیتی در استان‌ها فعال هستند و ۲۷۰۰ نفر از خدمات یارانه بهره مند شده اند.

اختصاص ۲۰ درصد اعتبارات بهزیستی به افراد دارای معلولیت شنوایی

عباسی در مورد ارائه تجهیزات و وسایل کمک توانبخشی (سمعک و …) گفت: ۲۰ درصد از اعتبار وسایل کمک توانبخشی به مبلغ ۱۴۶ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ به افراد دارای معلولیت شنوایی تخصیص یافته است.

وی همچنین در مورد توانبخشی گفتاری و شنیداری در مراکز دولتی و یا خرید خدمات گفت :۲۶ واحد شنوایی شناسی دولتی در زمینه‌های غربالگری شنوایی نوزادان، ارزیابی و تشخیص کم شنوایی، مداخله و توانبخشی اعم از تجویز و تأمین وسیله کمک شنوایی (سمعک)، تربیت شنوایی فعالیت می‌کنند که پوشش ۲۳۲۵۵ نفر از واحدهای شنوایی شناسی سازمان بهزیستی ونیز تعداد ۸۹۲ نفر از محل اعتبارات خرید خدمت شنوایی از بخش غیر دولتی را در پی داشته است.

عباسی افزود: ۲۱ واحد گفتاردرمانی در زمینه درمان اختلالات گفتاری و توانبخشی افراد کم شنوا و نا شنوا فعالند و پوشش ۴۰۹۱ نفر از واحدهای گفتار درمانی سازمان و ۵۱۸۶ نفر از خدمت گفتاردرمانی از جمله خدمات بوده است.

عباسی از ارائه کمک هزینه کاشت حلزون شنوایی و قطعات پروتز کاشت، ارائه خدمات توانبخشی بعد از کاشت حلزون شنوایی گفت و تشریح کرد: اعتبار قابل توجهی جهت کاشت حلزون و تعمیر و تعویض از سال ۱۳۸۶ تخصیص یافته است و تعداد ۲۶۷۰۰ نفر از مساعدت مالی سازمان بهزیستی بعد از عمل کاشت بهره مند شده اند.

آموزش تنها ۴۲۵ نفر مترجمی زبان اشاره ایرانی

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در خصوص برنامه مترجمی زبان اشاره گفت: این برنامه با هدف توسعه ارتباطات افراد ناشنوا با مراجع مختلف جامعه ضمن آموزش افراد واجد شرایط به عنوان مترجم زبان اشاره و با اعزام و همراه کردن ایشان در کنار افراد دارای مشکلات شنوایی گام مهمی در تسهیل ارتباطی و رفع نیازهای مختلف روزمره آنها برداشته می‌شود. در این برنامه ۴۲۵ نفر مترجمی زبان اشاره ایرانی را در سال گذشته فرا گرفته اند و ۷۷۱۴ مورد اعزام مترجم در سطح کشور صورت گرفته است.

وی ادامه داد: حمایت از تشکیل شبکه ملی تشکل‌های مردم‌نهاد افراد دارای معلولیت شنوایی در قالب هیأت مدیره و برگزاری جلسات هماهنگی و هم اندیشی در اجرای طرح‌ها و فعالیت‌های ملی در سطح کشور از جمله اقدامات بوده است.

معاون امور توانبخشی در مورد ارائه خدمات هنری و هنر درمانی به توان‌خواهان اختلال شنوایی گفت: ارائه خدمات هنر درمانی، نمایش درمانی و موسیقی درمانی به تعداد ۸۰۰۰ نفر از افراد دارای اختلال شنوایی در مراکز روزانه توانبخشی آموزشی و حرفه آموزی و فعالیت ۳۷ گروه نمایشی افراد دارای اختلال شنوایی در کشور از جمله اقدامات است.

وی افزود: ۶۲۹۷ نفر از مجموعه خدمات اشتغال سازمان برای افراد دارای معلولیت شنوایی مشتمل بر خدمات خوداشتغالی و کارفرمایی، حق بیمه کارفرمایی و نیز خویش فرمایی و ۱۸۲۴۷ نفر دانش آموز و ۲۳۸۵ نفر دانشجو از خدمات پرداخت کمک هزینه تحصیلی به دانش آموزان دارای معلولیت و شهریه دانشجویان معلول بهره مند شده اند.

عباسی گفت: ۱۶۶۷ فرد با اختلالات شنوایی از طرح ارتقای توانمندی افراد دارای معلولیت شنوایی، بینایی، آسیب نخاعی و سالمندان بهره مند شده اند.

تدوین ۱۶ عنوان شایستگی شغلی برای افراد دارای اختلال شنوایی

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در پایان گفت: تدوین ۱۶ عنوان شایستگی شغلی با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای برای افراد دارای اختلال شنوایی، بهره مندی ۱۴۱۱۲۹ نفر دارای اختلالات شنوایی و صوت و گفتار در ارائه خدمات توانبخشی در تفاهم نامه با بیمه سلامت و ارائه خدمات خانواده محور از طریق مراکز مراقبت در منزل و مراکز ارائه خدمات توانبخشی در منزل، به تعداد ۹۴۷ نفر از افراد دارای اختلال شنوایی از جمله خدمات سازمان بهزیستی بوده است.

در این پنل همچنین در خصوص اهمیت و ضرورت پذیرش زبان اشاره و دسترسی به مترجم، نقش فناوری‌های نوین و دسترس پذیری و مناسب سازی در توسعه ارتباطی ناشنوایان، جایگاه ناشنوایان در قانون جامع حمایت از حقوق معلولین و کنوانسیون حقوق معلولین، نقش آموزش و پرورش در کودکان ناشنوا، نقش تشخیص و مداخلات بهنگام توانبخشی در کودکان با معلولیت شنوایی و نقش سازمان‌های دولتی و تشکل‌های مردم نهاد در ارائه خدمات به ناشنوایان صحبت شد.

بیان نظرات تشکل‌های ناشنوایان و تقدیر از سازمان‌ها و افراد فعال در حوزه افراد با معلولیت شنوایی از دیگر برنامه‌های این نشست بود.

منبع:

https://hirna.ir