بازارسرمایه همواره از فضای سیاسی و اقتصادی کشور تاثیر میپذیرد و اکنون با توجه به شرایط بحرانی در خاورمیانه، تمامی بازارهای مالی در ایران نوسانات بسیاری دارند که در بازار سهام این نوسانات ملموستر است.
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در شرایط کنونی ضروری است نهاد ناظر از بازار سهام حمایت کند. این حمایت میتواند افزایش سقف سرمایهگذاری صندوقهای درآمد ثابت، تزریق منابع از صندوق توسعه ملی و بیمه سهام باشد که البته تغییر دامنه نوسان و تغییر حجم مبنا، بخشی دیگر از این حمایتها خواهند بود.
باید گفت در روزهای گذشته به دلیل شرایط حساس خاورمیانه، نهاد ناظر تصمیم به کاهش دامنه نوسان به یکدرصد داشت که مورد تشویق فعالان بازار قرار گرفت، اما مجددا دامنه نوسان به 3درصد افزایش یافت.
از طرف دیگر، سقف سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت در گواهی سپرده بانکی کاهش یافت که نتوانست حامی بازارسرمایه در جهت حفظ منافع سهامداران شود و در نهایت شاخص کل بورس 2میلیون واحد را از دست داد. روزنامه «دنیایاقتصاد» ابعاد مختلف این حمایت از بازارسرمایه را مورد بررسی قرار داده و در خصوص راهکارهای احیای بازارسرمایه با برخی از فعالان این بازار پرسمان داشته است. طبق نتایج این نظرسنجی، حمایتهای نهاد ناظر از سهامداران کافی نبوده و فقط جنبه داروی مسکن را در کوتاهمدت داشته است. تا زمانی که ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک وجود داشته باشد، ابهامات برطرف نخواهد شد و همچنان بورس سرخپوش خواهد بود.
حسین محمودیاصل پیشکسوت بازارسرمایه معتقد است:بهجای امید به بانکمرکزی، خود سازمان میتواند با حدنصاب اجباری صندوقها به تعادل بازار کمک کند. با این نرخ صندوقهای درآمد ثابت، خود سازمان به خروج پول از بازار سهام کمک میکند و باید تکلیف قانونی سازمان برای حفظ حقوق سهامداران بر قدرت صندوقها غلبه کند.
به گفته او بازارسرمایه میزبان صندوقهای درآمد ثابت بود و با این کار بازار سرمایه بزرگتر و موثرتر شد، اما سیاستها چنان پیش رفت که مهمان در حال بلعیدن میزبان است و سهم بازارسهام روزبهروز کوچکتر میشود. حفظ حقوق سهامداران از جمله وظایف مشخص و تاکیدشده سازمان بورس در قانون بازارسرمایه است و در این راه ابزارهای مختلفی وجود دارد. اینکه بنده خود بهعنوان منتقد سرسخت سیاستهای بانکمرکزی در خصوص نرخ سود و اوراق خاص بودم و هستم، دلیلی نیست که از ظرفیتها و تکالیف سازمان عبور کنم.
محمودی اصل معتقد است: سازمان میتواند با ایجاد تعادل در بین بازار سهام و صندوقهای درآمد ثابت به وظیفه خود عمل کند. وقتی نرخ سود بانکی مجاز یکساله حداکثر 23درصد است و سود صندوق درآمد ثابت حدود 30درصد، کف خرید اجباری 8درصدی سهام در شاخص 2میلیون واحدی ریسک خاصی برای صندوقها ایجاد نمیکند و این امر به حرمت میزبان و تقویت بازار ثانویه کمک خواهد کرد.اینکه منتظر باشیم بانکمرکزی کاری انجام دهد، در حالی که بازارسرمایه برای تنظیمگری ظرفیت دارد، در نوع خود جالب است. درست است این صندوقها بزرگ شدهاند و قدرت دارند، اما حفظ حقوق سهامداران از وظایف سازمان است. همانطور که ما و همه سهامداران در بند «س» تبصره «6» به کمک صندوقها آمدیم، اینک وقت آن است که خود متولیان صندوقها از ظرفیت موجود استفاده کنند و ضمن خرید سهام، کف خرید 8درصدی سهام را در دستور کار قرار دهند.