کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به این که بین سیاست کلان خارجی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تفاوت محسوسی وجود ندارد، اعلام کرد که اتفاقات اوکراین یک تقابل بین نظم آمریکایی با تجدیدنظرخواهی روسها در اروپا بود.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا 15 آبان ماه (5 نوامبر) با رقابت بین کامالا هریس معاون جو بایدن، و دونالد ترامپ رییس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، برگزار میشود و در حال حاضر دو نامزد در رقابت تنگاتنگی با یکدیگر قرار دارند.
براساس نتایج یک نظرسنجی ملی، کامالا هریس با 48 درصد در مقابل دونالد ترامپ با 46/8 درصد پیشتاز است. در حالی که نتایج نظرسنجیهای ملی سیگنالهای مهمی را درباره دیدگاه رای دهندگان نشان میدهد، اما نتایج مجمع گزینندگان در هر ایالت، فرد پیروز را تعیین خواهد کرد و نتایج انتخابات در ایالتهای چرخشی نیز بسیار تعیین کننده است.
با توجه به دیدگاه هر دو نامزد ریاست جمهوری در مورد تحولات بینالمللی، خبرگزاری تسنیم در گفتوگو با امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا به بررسی آخرین وضعیت انتخاباتی ریاست جمهوری این کشور پرداخته و مهمترین اتفاقات عرصه بینالمللی را در صورت انتخاب هر یک از این نامزدها بررسی کرده است.
مشروح این مصاحبه به شرح ذیل است:
تسنیم: به اعتقاد برخی از کارشناسان تفاوت بنیادینی بین رویکرد سیاست خارجی دو حزب در آمریکا وجود ندارد به نظر شما آیا با انتخاب هر کدام از این دو نفر با توجه به صحبتهایی که در نشستهای انتخاباتی خود انجام میدادند چه تاثیری در اتفاقات خاورمیانه در بحث غزه و لبنان و حمایت از رژیم صهیونیستی به وجود میآید؟
تفاوت بنیادینی بین سیاست خارجی دو حزب در آمریکا وجود ندارد/ ترامپ به دنبال فشار حداکثری بر ایران است
ابوالفتح: همانطور که اشاره کردید که تفاوت بنیادین بین این دو وجود ندارد چه کاملا هریس برنده شود و یا دونالد ترامپ، حمایت از اسرائیل همچنان ادامه خواهد داشت، چه بحث نظامی- امنیتی و چه بحث سیاسی یعنی حمایت از اسرائیل و تضمین بقا و امنیت این رژیم است؛ در این که هیچ بحثی نیست. فقط جریان لیبرال در آمریکا معتقد است که حیات، بقا و امنیت اسرائیل از راه حل دو کشوری تامین میشود؛ یک کشور اسرائیل و یک کشور فلسطین ترکیب میشود، با هم سازش کنند این مشکلات حل شود و فشار به اسرائیل وارد میکند که این راه حل را بپذیرد.
جریان محافظه کار در آمریکا با راه حل دو کشوری مشکل ندارد فقط معتقد است که نباید بر تل آویو فشار وارد آورد اگر اسرائیل به این نتیجه رسید که راه حل دو کشوری منافع و امنیتش را تامین نمیکند آمریکا نباید تحت فشار قرارش بدهد. بنابراین هر کدام از این دو نفر رئیس جمهور شوند در این حوزه این تفاوت ایجاد میکند و این مربوط به حوزه فلسطین و اسرائیل است.
در خصوص ایران هم که در غرب آسیا حضور دارد؛ ترامپ فشار حداکثری را می خواهد حداکثرتر کند و اینکه میتواند یا نمیتواند بحث دیگری است، هر دو جریان دموکرات و جمهوری خواه خواهان توافق و مذاکره با ایران هستند فقط توافقی که مدنظر آنها هست به قدری غیرقابل قبول است که ایران نمیتواند آن را بپذیرد ولی اصرار بر توافق را دارند توافق هم حداقلش آن طرح پمپئو است که هم دموکراتها و هم جمهوری خواهان قبول دارند و با یک مقدار تفاوت هر دو حزب آن حرف را قبول دارند.
دموکراتها در قبال ایران به راه حل تدریجی اعتقاد دارند
کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: دولت هریس احتمالا همان مسیری را میرود که اوباما و بایدن رفتند یعنی مذاکره و رسیدن به توافق برسر اصلی ترین تهدید که برنامه هستهای است و بعد حوزههای بعدی برجام 2و 3و 4 و موشکی و منطقهای و پهپاد و ... که اصرار دارند.
جمهوری خواهان مثل ترامپ معتقدند که یک بار برای همیشه ایران و اسرائیل همه مسائلش را روی میز بگذارند برای آن راه حلی پیدا کنند و مشکل حل شود. ایران (به گفته آنها) کشور نرمالی شود و تحریمها برداشته شود. دموکراتها به راه حل تدریجی اعتقاد دارند جمهوری خواهان به راه حل کامل یعنی در یک مرحله همه چیز حل و فصل شود.
بقیه موضوعات منطقه هم وجود دارد روی بقیه موضوعات منطقه خیلی تفاوت آشکاری دیده نمیشود مثلا در مناسبات با عربستان و تلاش برای طرح صلح موسوم به توافق ابراهیم که عربستان با اسرائیل صلح کند خیلی اختلاف نظر وجود ندارد.
تسنیم: همانطور که اشاره کردید به نظر میرسد درصورت انتخاب هر کدام از این دو نفر بحث صلح میان عربستان و اسرائیل خیلی جدی تر دنبال شود با توجه به اتفاقاتی که در منطقه افتاده است، این موضوع را چطور ارزیابی میکنید؟
ابوالفتح: بله البته مشکل اصلی آینده فلسطین است، عربستان گفته تا مشکل فلسطین حل نشود و کشور فلسطین تشکیل نشود ما با اسرائیل صلح نمیکنیم.
نمی دانم که اگر دونالد ترامپ رئیس جمهور شد حتی اگر کشور فلسطین هم تشکیل نشود عربستان با اسرائیل صلح میکند یا خیر. نمیدانم و این بستگی به تحولات داخلی عربستان دارد ولی فعلا همه چیز منوط شده به سرنوشت جنگ غزه که چگونه میخواهد تمام شود.
یک گمانه زنیهایی در رسانهها شده است که ترامپ گفته تا قبل مراسم تحلیف، نتانیاهو جنگ غزه را تمام میکند. نمیدانم تا چه اندازه درست است و هنوز ترامپ این موضوع را تایید نکرده است. نمیدانم این خبرسازی رسانه است یا خیر، ولی حتی اگر ترامپ چنین درخواستی داده باشد این جریان فوق افراطی به شدت تهاجمی و توسعه طلب در اسرائیل معلوم نیست به این خواسته نتانیاهو بخواهد عمل کند یا خیر.
تسنیم: همانطور که همه میدانند ترامپ یک آدم تاجر مسلکی است و اقتصاد برایش مهم است اصلا دوست ندارد پول هزینه کند به نظر شما هر کدام از انتخاب این دو نسبت به جنگ اوکراین چه تاثیری دارد؟
ابوالفتح: ترامپ مواضع خود در مورد جنگ اوکراین را که آشکارا اعلام کرده است. مسئله این است که ما باید درنظر بگیریم یک تعادلی بین کارگزار و ساختار همیشه در همه کشورها وجود دارد از جمله ایالات متحده. اینکه کارگزار چه میخواهد به این معنا نیست که ساختار با آن همراهی کند.
در زمان دولت قبلی، ترامپ با کره هم به همین شکل عمل کرد، اعلام کرد که با رهبر کره دیدار میکنم کاری که هیچ رئیس جمهوری انجام نداده بود و همه تصور می کردند که با این دیدار کره به ایالات متحده نزدیک شده، تحریمها برداشته میشود کره شمالی مثل کره جنوبی شده و همه چیز با خوبی و خوشی تمام میشود ولی این اتفاق نیفتاد چون ساختار سیاسی ایالات متحده آمریکا همراهی نکرد.
در مورد موضوعات دیگر هم همینطور بود در مورد ایران هم همین بود که ساختار بر سر خروج نیروهای آمریکا از غرب آسیا با ترامپ همکاری نکرد در مورد اوکراین هم همین است بعید میدانم که ساختار بخواهد آن چیزی که ترامپ را میخواهد انجام بدهد.
اتفاقات اوکراین یک تقابل بین نظم آمریکایی با تجدیدنظرخواهی روسها در اروپا بود
مشکلات اوکراین قدمت 50 ساله دارد حتی قبل از فروپاشی اتحادیه شوروی بوده و بعد از فروپاشی شوروی هم بوده است. این یک تقابل بین نظم آمریکایی با تجدیدنظرخواهی روسها در اروپا بود و یک ابرپروژه و یک ابرراهبرد است. اینطور نیست که به این راحتی یک رئیس جمهور کاسب بگوید که پول کمتر خرج میکنم. من خیلی دور از ذهن میدانم که بتواند این را عملی کند.
روسها هم با سرمایه گذاری 10 یا 20 هزار میلیاردی بعید است بخواهند از منافع و امنیت ملی خود بگذرند و بگویند برمیگردیم و کشور را هم به اوکراین پس میدهیم. روسها هم اینطور نیستند. بنابراین بعید میدانم ترامپ موفق شود که حرفهایی که الان میزند اجرایی کند.
تسنیم: در دوره گذشته خیلی از کارشناسان حوزه آمریکا معتقد بودند که درصورت پیروزی هر کدام از نامزدها یک اعتراضاتی از سوی طرفدارانشان ایجاد میشود که ما دیدیم طرفداران ترامپ اتفاق حمله به کنگره را رقم زدند به نظر شما در دوره این استعداد در بین طرفداران ترامپ و هریس وجود دارد؟
تکرار 6 ژانویه و یورش به کنگره دور از ذهن نیست
ابوالفتح: بله این اتفاقات ممکن است. همین الان چند باری خواستند ترامپ را ترور کنند. تکرار 6 ژانویه هم دور از ذهن نیست البته الان تدابیر امنیتی را بیشتر کردند. دفعه قبل یک مقدار سورپرایز شدند و این اتفاق غیرمنتظره بود. اینبار تدابیر امنیتی را بالا بردند و الان فاصله خیلی نزدیک است و ممکن است اتفاق سال 2000 یک بار دیگر به صورت معکوس تکرار شود. آن زمان اعلام شد که نماینده دموکرات پیروز شده اما بعد گفتند که نه و به دادگاه رسید که دادگاه حکم داد که نامزد جمهوری خواه پیروز شد.
این بار میتواند برعکس باشد ابتدا اعلام شود دونالد ترامپ در انتخابات پیروز شده بعد بازشماریها طوری جلو برود که پیروزی ترامپ را بگیرند و به کاملا هریس بدهند. خطرناکتر و مخاطره آمیزتر این است که این سناریو که گفتم رخ دهد و دور از انتظار هم نیست.
بنابراین در این شرایط التهابات زیاد است ولی به آن شکلی که جنگ داخلی باشد و به جان هم بیفتند و تیکه پاره کنند نیست. ولی همین الان براساس استانداردهای دموکراتیک در آمریکا به نوعی آشوب و بلوا برپاست و میتواند بدتر از این هم بشود.
انتهای پیام/