سوراخ لایه ازن در قطب جنوب که هر ساله تشکیل میشود، در سال 2024 نسبت به سالهای گذشته کوچکتر شده و بر اساس پیشبینی دانشمندان، احتمال دارد تا سال 2066 بهطور کامل ترمیم شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سوراخ لایه ازن در قطب جنوب که هر ساله شکل میگیرد، در سال 2024 کوچکتر از سالهای گذشته بوده و دانشمندان NOAA (اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده آمریکا) و ناسا پیشبینی میکنند که اگر این روند ادامه یابد، ممکن است تا سال 2066 شاهد ترمیم کامل لایه ازن باشیم.
در سالهای اخیر، وضعیت لایه ازن در قطب جنوب نگرانکننده بوده است، اما در سال 2024 پیشرفتهای قابل توجهی در ترمیم آن مشاهده شد.
دانشمندان در این تحقیق از مجموعهای از سیستمها برای نظارت دقیق بر لایه ازن استفاده کردند که شامل ابزارهای ماهوارهای Aura ناسا و ماهوارههای قطبی مدار NOAA میشود.
متخصصان دو عامل کلیدی کاهش مستمر کلروفلوئوروکربنها (CFCها) پس از تصویب پروتکل مونترال (پروتکل زیستمحیطی برای حذف مواد شیمیایی مخرب ازن از محصولات مختلف که در سال 1992 تصویب شد) و افزایش ازن که توسط جریانهای هوایی از شمال قطب جنوب حمل میشد را به عنوان عوامل اصلی ترمیم سوراخ لایه ازن شناسایی کردهاند.
در این رابطه، پل نیومن، رهبر تیم تحقیقاتی لایه ازن در ناسا، میگوید: «سوراخ لایه ازن در سال 2024 از همیشه کوچکتر شده و بهبود تدریجی که در دو دهه گذشته مشاهده کردهایم نشاندهنده مؤثر بودن تلاشهای بینالمللی برای کاهش مواد مخرب ازن است.»
در دهه 1970، جامعه علمی به شدت نگران CFCها بود، موادی که به طور گستردهای در مبردها، اسپریها، فومهای عایق و حتی در برخی سیستمهای اطفاء حریق استفاده میشدند و به لایه ازن آسیب میزنند. این مواد شیمیایی تا اواسط دهه 1980 موجب کاهش شدید لایه ازن در بالای قطب جنوب شدند. در آن زمان، جهان متحد شد تا پروتکل مونترال را در سال 1987 امضا کند و متعهد به حذف تدریجی CFCها و جایگزینی آنها با گزینههای سازگار با محیط زیست تا سال 2010 شود.
در بالای جو زمین، لایهای غنی از ازن به عنوان یک چتر سیارهای عمل میکند و ما را از پرتوهای مضر فرابنفش (UV) خورشید محافظت میکند. زمانی که لایه ازن نازک میشود، اشعههای UV بیشتری از جو عبور کرده و این امر خطر ابتلا به سرطان پوست، آب مروارید، آسیب به اکوسیستمهای آبزی و همچنین کاهش بازدهی کشاورزی را افزایش میدهد.
انتهای پیام/